STEVIA ÉS XILIT HATÁSÁNAK MOLEKULÁRIS EPIDEMIOLÓGIAI VIZSGÁLATA
Írta: Rendszergazda Dátum: 2013.03.10. 23:42:46
A stevia és a xilit alkalmazása világszerte elterjedt. Mindkét édesítő szerepet játszik a testtömeg és cukorbetegség étrendi kezelésében, valamint alkalmasak a szacharóz helyettesítésére. A xilit az irodalmi adatok szerint szerepet játszhat a karcinogenezisben. A stevia karcinogén hatásáról csak limitált számú tanulmány született, valamint ezek a tanulmányok csak az egyik fő összetevőjét, a steviosidot vizsgálták. Munkánk célja az volt, hogy egy rövid távú állatkísérletes tanulmányban vizsgáljuk a xilit és stevia fogyasztás p53, c-myc, Ha-ras, K-ras, bcl-2 gének expressziós szintjeire gyakorolt hatását. A vizsgált gének overexpressziója karcinogén expozíciót jelezhet. A xilit fogyasztása jelentős mértékű génexpressziót mutatott a p53, c-myc, K-ras gének esetén a tímuszban. A stevia szignifikáns expressziót okozott a c-myc gén esetén a májban, lépben, tüdőben és a tímuszban; valamint a K-ras gén esetén a tüdőben, lépben, vesében és a májban. A kulcsgének expressziói karcinogén expozíciót jelezhetnek.
Az eredményeink alapját képezhetik egy hosszabb távú vizsgálatnak, mert fontos tisztázni, hogy a stevia és a xilit fogyasztása biztonságos és nincs egészségkárosító hatása.