RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ A TARTRAZIN (E102) EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSAIRÓL
Írta: Rendszergazda Dátum: 2013.04.01. 13:56:12
Az élelmiszeriparban és az ott jelenlevő tömegtermelésben elkerülhetetlen bizonyos adalékanyagok alkalmazása a gyártás gyorsításának és hatékonyságának növeléséhez. Ezen felül a gyártók a termékeiket egyre kívánatosabbá szeretnék tenni a fogyasztók szemében. Ennek eléréséhez mesterséges édesítőszerek, aromák, színezékek kerülnek a termékbe nagy mennyiségben. A tartrazin egy citromsárga színű mesterséges színezék (monoazo származék), melyet széles körben használnak élelmiszerek, kozmetikumok, gyógyszerek, tisztítószerek és textíliák színezésére. A Magyar Élelmiszerkönyv engedélyezi a tartrazin használatát élelmiszerekben. Egyes országok azonban korlátozzák, illetve néhányan betiltották a használatát. Egyetlen vizsgálat se számolt be eddig a tartrazin bármilyen nemű jótékony hatásáról, azonban számos negatív, egészségre gyakorolt hatását jegyezték le, mint például hiperszenzitivitás és hiperaktivitás. Néhány újabb kutatás a karcinogenezissel kapcsolatosan számol be lehetséges káros hatásáról.