Magyar Epidemiológiai Társaság
Főoldal Magyar Epidemiológia Közlemények, írások Letöltések Rendezvényeink Ajánlott oldalak Hírek 2024.04.24.
Pontos idő
Navigáció
Főoldal
Magyar Epidemiológia
Közlemények, írások
Letöltések
Rendezvényeink
Ajánlott oldalak
Hírek
Kapcsolatfelvétel
Keresés
Jognyilatkozat
STEVIA ÉS XILIT HATÁSÁNAK MOLEKULÁRIS EPIDEMIOLÓGIAI VIZSGÁLATA
A stevia és a xilit alkalmazása világszerte elterjedt. Mindkét édesítő szerepet játszik a testtömeg és cukorbetegség étrendi kezelésében, valamint alkalmasak a szacharóz helyettesítésére. A xilit az irodalmi adatok szerint szerepet játszhat a karcinogenezisben. A stevia karcinogén hatásáról csak limitált számú tanulmány született, valamint ezek a tanulmányok csak az egyik fő összetevőjét, a steviosidot vizsgálták. Munkánk célja az volt, hogy egy rövid távú állatkísérletes tanulmányban vizsgáljuk a xilit és stevia fogyasztás p53, c-myc, Ha-ras, K-ras, bcl-2 gének expressziós szintjeire gyakorolt hatását. A vizsgált gének overexpressziója karcinogén expozíciót jelezhet. A xilit fogyasztása jelentős mértékű génexpressziót mutatott a p53, c-myc, K-ras gének esetén a tímuszban. A stevia szignifikáns expressziót okozott a c-myc gén esetén a májban, lépben, tüdőben és a tímuszban; valamint a K-ras gén esetén a tüdőben, lépben, vesében és a májban. A kulcsgének expressziói karcinogén expozíciót jelezhetnek.
Az eredményeink alapját képezhetik egy hosszabb távú vizsgálatnak, mert fontos tisztázni, hogy a stevia és a xilit fogyasztása biztonságos és nincs egészségkárosító hatása.
Magyar Epidemiológia
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Copyright © - MET, 2006-2014