Magyar Epidemiológiai Társaság
Főoldal Magyar Epidemiológia Közlemények, írások Letöltések Rendezvényeink Ajánlott oldalak Hírek 2024.04.25.
Pontos idő
Navigáció
Főoldal
Magyar Epidemiológia
Közlemények, írások
Letöltések
Rendezvényeink
Ajánlott oldalak
Hírek
Kapcsolatfelvétel
Keresés
Jognyilatkozat
NÖVÉNYI POLIFENOL TARTALMÚ KRÉM MIRNS EXPRESSZIÓRA GYAKOROLT HATÁSA B16 MELANOMÁVAL OLTOTT EGEREKBEN
A bőrdaganatok a leggyakoribb rákféleségek közé tartoznak világszerte. Magyarországon a daganatos megbetegedések közül a melanoma a 23. helyen áll a 2009-es halálozási adatok alapján. Az adott évben Magyarországon 318-an haltak meg melenoma malignum miatt.
A rosszindulatú bőrdaganatoknak több fajtája ismert. A leggyakoribb a bazalióma (alapsejtes bőrrák), a legrosszabb indulatú a melanoma malignum (festékes bőrrák). Mind az alapsejtes-, mind a festékes bőrrák kialakulásában bizonyítottan szerepet játszik a 320-400 nm hullámhossz tartományba eső UV-A és a 290-320 nm hullámhossz tartományba eső UV-B sugárzás, valamint a szoláriumok használatának elterjedése. A kemoprevenció eszköztárának kiszélesedésével egyre gyakrabban találkozunk olyan hatóanyag-kombinációjú készítményekkel, melyek például az antioxidáns hatás kifejtésével a különböző bőrdaganatok megelőzésére alkalmasak lehetnek. Azonban sok ellentmondás fedezhető fel a fényvédő krémek hatékonysága és a bőrdaganatok előfordulási gyakorisága közt.
Vizsgálatunk során egy növényi polifenol tartalmú krém hatását néztük B16 melanomával oltott egerekben. Az állatok vitális szerveiből (máj, lép, tüdő, vese) miRNS izolálást végeztünk, majd a szöveti miRNS-ből LC480 PCR rendszerben 12 miRNS együttes expresszióját vizsgáltuk egy, az intézetünkben kifejlesztett miRNS panelen. A miRNS expresszió tekintetében jelentős különbségeket észleltünk a bőrön keresztül felszívódó növényi polifenol kezelés esetében a máj, lép, tüdő és vese szöveteiben a miR-21, miR-27a, miR-34a, miR-93, miR-143, miR-196 és miR-221 vonatkozásában, ami arra utalhat, hogy az általunk vizsgált fényvédő krém miRNS szinten hatást gyakorolt és talán ennek köszönhetően pozitív irányba befolyásolta az állatok túlélését.
Eredményeink alapján a B16 melanoma vonatkozásában a fényvédő krémmel történő kezelés miRNS expresszióra gyakorolt hatását kifejezettnek találtuk.
Magyar Epidemiológia
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Copyright © - MET, 2006-2014