Magyar Epidemiológiai Társaság
Főoldal Magyar Epidemiológia Közlemények, írások Letöltések Rendezvényeink Ajánlott oldalak Hírek 2024.04.19.
Pontos idő
Navigáció
Főoldal
Magyar Epidemiológia
Közlemények, írások
Letöltések
Rendezvényeink
Ajánlott oldalak
Hírek
Kapcsolatfelvétel
Keresés
Jognyilatkozat
ARCHEOGENETIKA: AZ ATHÉNI PESTIS ESETE. POLIMERASE CHAIN REACTION (PCR) KONTRA THUKÜDIDÉSZ
Ötven évvel azután, hogy a thermopülai szorosban Leónidasz és a 300 hős spártai „megcselekedte, amit megkövetelt a haza”, Kr. e. 430-ban megkezdődött az Athén és Spárta közti, a görög hegemóniáért zajló peloponnészoszi háború. Az ellenségeskedések második esztendejében járvány tört ki az ostromlott Athénban. Thuküdidész, az ókori görög történetíró, részletes kortársi leírást hagyott ránk. Célunk a thuküdidészi szöveg illetve az archeológiai leletek polymerase chain reaction (PCR) alapú vizsgálatának egybevetése, reményünk pedig, hogy közelebb jutunk a történeti igazsághoz.
Az ókori történeti források közül az Ótestamentumban már számos fertőző betegség, járvány megjelenik. A Kivonulás könyvében az ötödik csapás, a dögvész az állatok között tombol: „Akkor az Úr keze, mint pusztító járvány ránehezedik nyájadra” (Mózes II, 9:3-11). A hatodik csapás az embereket éri: a „kelevény, mely felfakad”. Ez leginkább himlő vagy bubópestis lehetett. A senyvesztő tüdőbetegség, a gümőkór Mózes V. Könyvében jelenik meg (Mózes V, 28:22). Sámuel könyvében már biztosan bubópestisről van szó – a filiszteusokra általa csapott le az Úr keze. A Leviták könyve (Lev 13-14) részletesen foglalkozik a leprával, ahogy az később szerepel az Újtestamentumban a Látomások Könyvében is. Amikor Mirjam a pusztában öccse, Mózes ellen fordul, testét ellepi a lepra (Szám 12, 10). Ugyanez a kór támadja meg a gőgös Uzija (Uziás) királyt, akit, amikor betör a jeruzsálemi templomba, a papok szeme láttára lepi el a lepra (2 Krón 26, 19-20). A pestis tűnik az egyik legkorábban lejegyzett járványnak.
A történetírásban szereplő betegségeket három módszerrel azonosíthatjuk. Első a klinikai elemzés, mely az írásos forrásokra építve a tüneteket vizsgálja. Módszere a „best fit” – azaz a ránk maradt szöveg leginkább melyik mai elfogadott diagnózisra illik. A csapdát a szöveg rejti: például a thuküdidészi – „phlyktainai” (φλύκταινα) angolul egyaránt megfelelhet az alábbiak közül bármelyiknek: blain, bleb, blister, bulla, eruption, pustula, vesicle. Magyarul sem jobb a helyzet, ez egyaránt lehet hólyag, hólyagcsa, vérhólyag, vízhólyag, gennyhólyag, elvékonyult falú bőrkiemelkedés vagy vesicula. A pestissel (pestilence, plague) kapcsolatos történeti leírások hitelességének vizsgálatát bonyolítja, hogy a tüneteken számos, más kórokozótól származó vérzéses (haemorrhagiás) betegséggel osztoznak. A hiányos, ködös vagy éppen téves szövegek miatt összekeverhetők, helyesebben szétválaszthatatlanok. Ilyen a Rickettsia prowazekii okozta typhus exanthemicus (kiütéses tífusz, hagymáz, flekktífusz), a salmonella okozta, magyarul szintén tífusznak hívott, azonban helyesen hastífuszként nevezendő pusztító kór. (Typhus abdominalis, hasi hagymáz, vérhas, hasmars, Typhoid fever) és számos más betegség. A második módszer az epidemiologiai megközelítés. Tudománya eszköztárával arra a kérdésre keresi választ, hogy „ki, mikor, hol és miért” – és így jut el a valószínűsíthető kórokozóhoz. A harmadik lehetőség a paleoarchaeologia, ami modern természettudományos metódusokkal vizsgálja az ősi leleteket. Első alkalmazása a C14-es szénizotóppal történő kormeghatározás volt.
Magyar Epidemiológia
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Copyright © - MET, 2006-2014