Magyar Epidemiológiai Társaság
Főoldal Magyar Epidemiológia Közlemények, írások Letöltések Rendezvényeink Ajánlott oldalak Hírek 2024.04.16.
Pontos idő
Navigáció
Főoldal
Magyar Epidemiológia
Közlemények, írások
Letöltések
Rendezvényeink
Ajánlott oldalak
Hírek
Kapcsolatfelvétel
Keresés
Jognyilatkozat
A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR ÁLTALÁNOS ORVOS SZAKOS HALLGATÓK ÉLVEZETI SZERFOGYASZTÁSI ÉS ÉLETMÓDI SZOKÁSAINAK FELMÉRÉSE
A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán tanuló egyetemista hallgatók életmódi szokásainak vizsgálata több szempontból is fontos; egyrészt a felsőoktatási intézmény egyik fokmérőjeként is felfogható, másrészt e hallgatók válnak majd a hazai népesség számára releváns, mindenki számára hihető információforrásává. Utóbbi azért is jelentős, mert viselkedésükkel, példájukkal, szakmai felkészültségükkel – részben – rájuk nehezedik az életmódi szokások jó irányba való befolyásolásának társadalmi feladata. Persze semmilyen szinten nem nélkülözhető a komplementer diszciplínák léte.
Jelen vizsgálat célja az orvostanhallgatók életkörülményeinek, fizikai aktivitásának, élvezeti szerek fogyasztásának, alkoholfogyasztásának vizsgálata volt. A felmérést a PTE-ÁOK Általános Orvos Szak I-V. évfolyamán, magyar nyelven tanuló orvostanhallgatók körében végeztem. Az adatfelvétel saját szerkesztésű kérdőívvel történt.
Szignifikáns eltérést tapasztaltunk a hétköznapi aktivitások vizsgálatakor, ahol az első éves hallgatók bizonyultak aktívabbaknak. A felsőbb évfolyamokon tanulók számára szükséges lenne a testmozgás gyakoriságának növelése, illetve a kedvező hatások jobb promotálása. Tömény szeszes italokat az első éves hallgatók nagyobb mennyiségben, míg a felsőbb évesek szignifikánsan rendszeresebben fogyasztottak. Az energiaitalok mennyiségi és rendszerességi fogyasztásának vizsgálatakor szignifikáns eredményt kaptunk, ahol a többed évesek itták nagyobb mennyiségben, míg az elsősök rendszeresebben.
Célszerűnek tartanám egy hasonló vizsgálat megismétlését a közeljövőben, persze csak akkor, ha a korábban javasolt módosítások megvalósulnának (több, szélesebb körben elérhető sportolási lehetőségek, az egészséges életmódról szóló kurzusok kötelezővé tétele úgy, hogy azt releváns személy közvetíti a hallgatóság számára).
Magyar Epidemiológia
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Copyright © - MET, 2006-2014