Magyar Epidemiológiai Társaság
Főoldal Magyar Epidemiológia Közlemények, írások Letöltések Rendezvényeink Ajánlott oldalak Hírek 2024.04.20.
Pontos idő
Navigáció
Főoldal
Magyar Epidemiológia
Közlemények, írások
Letöltések
Rendezvényeink
Ajánlott oldalak
Hírek
Kapcsolatfelvétel
Keresés
Jognyilatkozat
MONO-AZO SZÍNEZÉKEK TESTTÖMEG-VÁLTOZÁSRA ÉS GÉNEXPRESSZIÓRA GYAKOROLT HATÁSAINAK VIZSGÁLATA ÁLLATKÍSÉRLETES TESZTRENDSZERBEN
Hazánkban a Magyar Élelmiszerkönyv alapján a tartrazin és az azorubin engedélyezett élelmiszer színezék, azonban tudjuk, hogy a használatukat több országban mérsékelték, egyes helyeken betiltották. Mindkét színezéket lekvárokban, gyümölcs tartalmú szeszes italokban, mustárban, gyermekek által kedvelt cukorkákban, kekszekben is használják, valamint manapság kozmetikumok színezésére is alkalmazzák. Esetleges daganatkeltő hatása nem bizonyított, azonban génexpresszió módosító hatásukat már leírták.
Jelen tanulmányban a karcinogenezis folyamatában szerepet játszó NFkB, GADD45α és MAPK8 génekre gyakorolt expresszió módosító hatásukat vizsgáltuk mRNS szinten, különböző dózisban (egyszeres ADI, tízszeres ADI), speciális azorubin és tartrazin tartalmú tápot fogyasztó AKR/J egerek májában A vizsgálat során nyomon követtük az egerek testtömeg változását, a génexpressziókat kvantitatív RT-PCR-ral határoztuk meg, SYBR Green protokoll szerint. Eredményeink azt mutatják, hogy az egerek testtömeg változására gyakorolt szignifikáns hatáson felül a génexpressziós mintázatot is megváltoztatta a két színezék NFkB és MAPK8 gének esetén. GADD45α overexpressziót nem okozott sem az azorubin, sem a tartrazin.
A két gén expresszió változása arra enged következtetni, hogy a vizsgált mesterséges színezékek szerepet játszhatnak a tumor promócióban, azonban ezen állításunk alátámasztására még további vizsgálatokra van szükség.
Magyar Epidemiológia
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Copyright © - MET, 2006-2014