Magyar Epidemiológiai Társaság
Főoldal Magyar Epidemiológia Közlemények, írások Letöltések Rendezvényeink Ajánlott oldalak Hírek 2024.04.25.
Pontos idő
Navigáció
Főoldal
Magyar Epidemiológia
Közlemények, írások
Letöltések
Rendezvényeink
Ajánlott oldalak
Hírek
Kapcsolatfelvétel
Keresés
Jognyilatkozat
MAGYAR ORVOSKÉPZÉS MAROSVÁSÁRHELYEN. ADATOK A MOGYI 1959-1960-AS ÉVFOLYAMAINAK SZAKMAI HELYTÁLLÁSÁRÓL
Marosvásárhely orvosegyetemén a magyarországi orvosegyetemek mellett egyedüli helyszínként magyar nyelvű orvosképzés folyik közel hét évtizede. Amióta pontosan ötven éve pártutasításra kétnyelvűvé vált a képzés, a magyar nyelvű oktatás fokozatos kiszorítása következett be, és ez a folyamat napjainkban csak fokozódott. Az 1989-es rendszerváltást követően a magyar oktatás néhány írott rendelkezés és számos kompromisszum alapján működik, miközben hiányzik a jól szerveződő és autonómiát élvező magyar oktatási forma.
A fentiek figyelembevételével bíztatónak bizonyult a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) oktatói és diákjai, ugyanakkor az egész erdélyi magyar közösség számára az 1/2011 sz. tanügyi törvény parlamenti elfogadása. A törvény a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem és a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem mellett a MOGYE-t multikulturális egyetemnek nevezi meg (363. cikkely), ami önálló tanulmányi vonal/tagozat létrehozásával jár (135. cikkely).
Mégis, a tanügyi törvény alkalmazását előíró hat hónap elteltével 2011 júliusában egy olyan új egyetemi chartát fogadott el a MOGYE szenátusa, ami a fentieket nem vette figyelembe, balkáni értelmezés szerint a törvény fölé helyezve az egyetemi autonómiát. Az egyetem szenátusában egyharmadot sem kitevő magyar oktatók és diákok nem tudták ésszerű érvekkel rávenni román kollégáikat a törvény alkalmazására. Akik nem akartak tudomást szerezni arról az egyszerű észérvről, miszerint az anyanyelven való tanulás könnyebb és pontosabb felkészülésre nyújt lehetőséget, miközben evidencia az állam nyelvének ismerete és a beteg anyanyelvén való kommunikáció.
A sajtó, a közvélemény által oly sokszor előtérbe helyezett „MOGYE-ügy” politikai síkra terelődött. A tanügyminisztérium hintapolitikája, a magyar érdekképviselet szánalmas tehetetlensége oda vezetett, hogy az önálló kar létrehozásáról rendelkező kormányhatározattal együtt az egész kormány megbukott a politikatörténetben rendkívülinek tekinthető okból: a törvény betartásának szándéka miatt.
A huzavona ma is folytatódik, és nem tudni, sikerül-e megerősíteni Marosvásárhelyen a magyar nyelvű orvosképzést, vagy az elsorvasztás folyamata folytatódik.
Magyar Epidemiológia
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Copyright © - MET, 2006-2014