Magyar Epidemiológiai Társaság
Főoldal Magyar Epidemiológia Közlemények, írások Letöltések Rendezvényeink Ajánlott oldalak Hírek 2017.11.21.
Pontos idő
Navigáció
Főoldal
Magyar Epidemiológia
Közlemények, írások
Letöltések
Rendezvényeink
Ajánlott oldalak
Hírek
Kapcsolatfelvétel
Keresés
Jognyilatkozat
RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ A TARTRAZIN (E102) EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSAIRÓL
Az élelmiszeriparban és az ott jelenlevő tömegtermelésben elkerülhetetlen bizonyos adalékanyagok alkalmazása a gyártás gyorsításának és hatékonyságának növeléséhez. Ezen felül a gyártók a termékeiket egyre kívánatosabbá szeretnék tenni a fogyasztók szemében. Ennek eléréséhez mesterséges édesítőszerek, aromák, színezékek kerülnek a termékbe nagy mennyiségben. A tartrazin egy citromsárga színű mesterséges színezék (monoazo származék), melyet széles körben használnak élelmiszerek, kozmetikumok, gyógyszerek, tisztítószerek és textíliák színezésére. A Magyar Élelmiszerkönyv engedélyezi a tartrazin használatát élelmiszerekben. Egyes országok azonban korlátozzák, illetve néhányan betiltották a használatát. Egyetlen vizsgálat se számolt be eddig a tartrazin bármilyen nemű jótékony hatásáról, azonban számos negatív, egészségre gyakorolt hatását jegyezték le, mint például hiperszenzitivitás és hiperaktivitás. Néhány újabb kutatás a karcinogenezissel kapcsolatosan számol be lehetséges káros hatásáról.
Magyar Epidemiológia
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Copyright © - MET, 2006-2014