Magyar Epidemiológiai Társaság
Főoldal Magyar Epidemiológia Közlemények, írások Letöltések Rendezvényeink Ajánlott oldalak Hírek 2024.04.24.
Pontos idő
Navigáció
Főoldal
Magyar Epidemiológia
Közlemények, írások
Letöltések
Rendezvényeink
Ajánlott oldalak
Hírek
Kapcsolatfelvétel
Keresés
Jognyilatkozat
TÁRSADALOMFÖLDRAJZ ÉS EGÉSZSÉG (A MAGYAR EGÉSZSÉGFÖLDRAJZ NÉHÁNY ELMÉLETI KÉRDÉSE)
A magyar társadalomföldrajzban az 1990-es évek közepétől egy új szemléletű tudományterület, az egészségföldrajz jelent meg. A magyar egészségföldrajz létrejötte a magyar társadalomföldrajz átalakulásának, a nemzetközi egészségföldrajz szemléleti változásának és magyar társadalmi-gazdasági folyamatoknak a következménye. Az egészségföldrajz az egészségi állapot és az egészségügyi rendszer területi folyamatait együttesen elemzi: bemutatja az egészségi állapot és az egészségügyi ellátás területi egyenlőtlenségeit. E különbségekre magyarázatokat keres és összehasonlítja más társadalmi-gazdasági területi egyenlőtlenségekkel.
Elemzésünk bemutatja a magyar egészségföldrajz néhány elméleti kérdését (története, definíciója, tárgya, módszerei, helye a tudományok közt, kutatási irányzatai), jelenlegi helyzetét, kapcsolatát a területfejlesztéssel, más tudományokkal és az egészségpolitikával.
A magyar egészségföldrajz egyre elfogadottabbá válik a magyar társadalomföldrajzban, egyre nő azoknak a kutatóknak a száma, akik ezt jelölik meg szakterületükként, része a magyar földrajzi felsőoktatásnak, s kapcsolatokat keres az orvostudománnyal, a demográfiával, a szociológiával és az egészségügyi gazdaságtannal.
Magyar Epidemiológia
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Copyright © - MET, 2006-2014