Magyar Epidemiológiai Társaság
Főoldal Magyar Epidemiológia Közlemények, írások Letöltések Rendezvényeink Ajánlott oldalak Hírek 2024.04.19.
Pontos idő
Navigáció
Főoldal
Magyar Epidemiológia
Közlemények, írások
Letöltések
Rendezvényeink
Ajánlott oldalak
Hírek
Kapcsolatfelvétel
Keresés
Jognyilatkozat
A HALMOZOTTAN HÁTRÁNYOS TÁRSADALMI HELYZET EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁSA
A szerzők a többoldalúan hátrányos helyzet egészségkárosító hatásait elemezték, egyazon populáció csaknem 40 évet átfogó vizsgálatai alapján. A felmérések 1966-ban, 1982-ben és 2004-ben történtek.
1966-ban, olyan baranyai férfiak kerültek a mintába, akik 18 éves korukban, értelmi fejlődésükben-korosztályukhoz viszonyítva-elmaradtak, de egyébként egészségesek voltak. Szellemi fejlődésük visszamaradásának hátterében családjuk, társadalmi rétegük marginális helyzete állt.
1982-ben, 16 év távlatában életútjuk, mentális teljesítményeik, egészségi állapotuk ismételt vizsgálatára került sor. Meglepő eredmények születtek.
A felnőttkori pótlólagos erőfeszítések következményeként 58,9%-uknak a társadalmi helyzete javult, 46,4%-nak a pszichiátriai minősítése is jelentősen emelkedett. Az általános iskolát befejezettek aránya 39%-ról 63%-ra, a szakmunkásoké 8,5%-ról 29%ra, nőtt. Az intelligenciavizsgálatok összesített eredményei az iskolai végzettséggel korreláltak, de azok belső struktúrája, a korábbiakhoz képes csak minimális változást mutatott.
A populáció 60,7%-a számolt be különböző betegségekről. Kiugróan magas volt a pszichoszomatikus (40,6%), neurotikus, szubdepressziós kórképek (20,5%) aránya. A társadalmi helyzetükben feljebbkerültek között, a betegségek aránya lényegesen magasabb (72%) volt, mint az eredeti helyzetükben maradtak csoportjában. (40,7%)
Az adatok azt mutatták, hogy gyermekkori hátrányaikat csak kis mértékben tudták ledolgozni. Konfliktusmegoldó stratégiájuk gyenge, a társadalmi kihívásoknak csak fokozott erőkifejtéssel voltak képesek megfelelni. Olyan krónikussá váló distresszt jelentett számukra, melynek megbetegítő hatása már 34 éves korban szervi károsodás formájában is jelentkezett.
A vizsgáltak 2004-ben, 56 éves korukban, kivétel nélkül szegények, valamennyien betegek (87,5%-uknak 2-9 krónikus betegsége van). 70%-uk rokkantnyugdíjas. A felkutatottak 30 %-a már elhunyt.
E tények arra engednek következtetni, hogy a személyiségfejlődést akadályozó mechanizmusok felnőttkorban már csak kis mértékben kompenzálhatók, és szinte törvényszerűen vezetnek irreverzibils adaptációs díszfunkciókhoz. A rögzült intelligenciaszerkezet negatívan befolyásolja az egyén életét, és kényszerpályára állítja.
E megrendítő következmények kezelése elsősorban az egészségügyi szolgálatra és a szociális intézményrendszerre hárul (a megélhetést biztosító támogatások különböző formái, megelőzhető betegségek gyógykezelése, krónikus időskorú betegek gondozása) annak ellenére, hogy a folyamatokat nem tudja szabályozni, csak a következményeket próbálja meg sajátos eszközeivel és korlátolt lehetőségeivel befolyásolni.
A tanulmány olyan elméleti hátteret ad, mely segít a probléma okainak, és következményeinek megismerésében és megoldásában. Egyedülálló képet ad egyazon deprivált társadalmi csoport életútjáról, és vele összefüggésben egészségi állapotának alakulásáról.
Magyar Epidemiológia
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Copyright © - MET, 2006-2014