Magyar Epidemiológiai Társaság
Főoldal Magyar Epidemiológia Közlemények, írások Letöltések Rendezvényeink Ajánlott oldalak Hírek 2024.04.25.
Pontos idő
Navigáció
Főoldal
Magyar Epidemiológia
Közlemények, írások
Letöltések
Rendezvényeink
Ajánlott oldalak
Hírek
Kapcsolatfelvétel
Keresés
Jognyilatkozat
A LAKOSSÁG KÖZÚTI ÓLOMSZENNYEZÉS KITETTSÉGÉNEK TANULMÁNYOZÁSA, ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI MAROSVÁSÁRHELYEN
A közúti szállítás az ólommal való szennyezés egyik fő forrása. Epidemiológiai tanulmányok igazolják a krónikus ólom-kitettség és a magzat, illetve a kisgyerek egyes szomatikus paramétereinek negatív fejlődése közti összefüggést. Tanulmányoztuk a közúti szállítás okozta ólom-szennyezést, valamint e szennyezés csökkentésének lehetőségeit.
Az ólom-szennyezés (talaj, levegő) valamint a PM10 porszemcsék (levegő) meghatározásához 3 sűrűn és 3 enyhén közlekedett útvonalat, 3 zsúfolt közlekedési csomópontot választottunk, ahonnan összesen 10 levegő és 33 talajmintát gyűjtöttünk. Mint viszonyítási minta 7 levegő és 9 talajmérést végeztünk zöldövezeti területen. Az PM10 porszemcsék koncentrációjának átlagértéke (mg/m3) a zöldövezeti részeken 0,120, az utak és csomópontok mentén 0,210. A levegő ólom-koncentráció átlagértéke (µg/m3) a zöldövezeti részeken 0,032, az utak és csomópontok mentén 0,064, míg a talajban (mg/g) a zöldövezeti részeken 0,077, az utak és csomópontok mentén 0,098.
Ajánlások: Az elévült autópark felújítása. Az utak gyakoribb takarítása és öntözése. A zöldövezetek növelése. Elkerülendő a terhes nők, valamint kisgyerekek közlekedési csúcsidőben történő sétája a zsúfolt utak mentén. A tranzitforgalom elterelése kerülőutak építésével.
Magyar Epidemiológia
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Copyright © - MET, 2006-2014