Magyar Epidemiológiai Társaság
Főoldal Magyar Epidemiológia Közlemények, írások Letöltések Rendezvényeink Ajánlott oldalak Hírek 2024.04.16.
Pontos idő
Navigáció
Főoldal
Magyar Epidemiológia
Közlemények, írások
Letöltések
Rendezvényeink
Ajánlott oldalak
Hírek
Kapcsolatfelvétel
Keresés
Jognyilatkozat
FRUIT CAFÉ, EGY NÖVÉNYI EREDETŰ KIVONAT HATÁSA GÉNEXPRESSZIÓKRA - KLINIKAI EPIDEMIOLÓGIAI ELŐKÍSÉRLETEK
Napjainkban a civilizációs betegségek epidemiologiai problémái társadalmi, politikai szinten is előtérbe kerültek. Hazánkban is un társadalmi célú hirdetésekben tájékoztatják az embereket a helyes táplálkozás fontosságáról, a daganatos és szív- és érrendszeri betegségek megelőzési lehetőségeiről. Hangsúlyozzák többek között a magas rostbevitel, és a zöldség/gyümölcsfogyasztás fontosságát.
Intézetünkben számos növényi eredetű kivonat hatását vizsgáltuk állatkísérletes modellen, azonban az Fruit Café®, magas flavonoid tartalmú kivonatot humán klinikai randomizált kontrollalt eljárásban vizsgáltuk.
Anyag és Módszer: 10–10 (kezelt és kontroll) műtétre előjegyzett tumoros paciens műtét előtt, és műtét utáni vérmintájából izolált RNS minták alapján génexpressziós profilt készítettünk. Mintavételek időpontjai: I. műtét reggelen, (kiindulási mRNS szintek) II. Fruit Café®-ital ill kontrol-tea fogyasztás után 2 órával (megváltozott mRNS szintek) III. Mütét utáni 4. reggel, IV. Fruit Café®-ital illetve tea (kontroll csoport) fogyasztás után 2 órával. A Trizol-protokoll szerint leizolált mRNS mintákból reverz transzkripció utáni kvantitatív PCR segítségével meghatároztuk az egyes gének expresszióit, összehasonlítottuk a kezelt és a kontroll csoport mintait. A vizsgált gének: COX2, COX1, 5LOX, MDR1, Ha-ras, P53, c-myc, c-jun, cyclin D1, Bcl2, BclxL, Raf1, kontroll gének: GAP DH, HPRT és β-aktin voltak.
Eredményeink azt mutatják, hogy az Fruit Café® megváltoztatta a génexpressziós viszonyokat, két órával az ital fogyasztása után szignifikáns különbségeket tapasztaltunk egyes gének esetén.
A vizsgálati protokollunk szerint fogyasztott Fruit Café® magas flavonoid tartalmú kivonat megváltoztatta a génexpressziókat a vizsgált paciensek körében. A kísérleteinkben vizsgált enzimek, onkogének és szuppresszorgének fontos szerepet játszanak a tumor kialakulás folyamatában, ezért ezen gének expressziójának befolyásolásával – Fruit Café® fogyasztásával – beavatkozhatunk a többlépcsős karcinogenezis folyamatába prevenciós szinten. Kísérleteink alapot szolgáltatnak arra, hogy a későbbiekben meghatározzuk a Fruit Café® gyakori, folyamatos fogyasztásának hatására kialakuló génexpresszios mintázatot, s távoli célunk ez alapján egy prevenciós stratégia kialakítása.
Magyar Epidemiológia
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Copyright © - MET, 2006-2014