A NÉPGYÓGYÁSZATBAN TUMOR KEZELÉSÉRE ALKALMAZOTT ÉLELMISZER- ÉS FŰSZERNÖVÉNYEK KEMOPREVENTÍV HATÁSAINAK SZINERGIÁI FELMÉRÉS ÉS IRODALOM ALAPJÁN
Írta: Rendszergazda Dátum: 2011.10.20. 15:20:54
A népi orvoslás értékes etnobotanikai adatainak felmérése napjainkban ismét reneszánszát éli. Munkacsoportunk 2007 óta végez Erdély különböző településein gyűjtéseket, melyek során számos kutatásra érdemes, ígéretes fűszer- és gyógynövény, zöldség- és gyümölcsfaj került feljegyzésre. Jelen összefoglalónkban a népi gyógymódok alapján "rákellenesként" ismert taxonok tudományos módszerekkel igazolt hatóanyagait és azok biológiai hatásait tekintettük át. Munkánk során az erdélyi Úz-völgyében (Csinód, Egerszék), Lövétén és Gyimesfelsőlokon feljegyzett gyógynövény taxonok közül kiemeltünk közismert és Európa-szerte széles körben étkezési céllal használt növényeket. Feltérképeztük a településeken a borsó (Pisum sativum), a cékla (Beta vulgaris var. conditiva), a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus), a fokhagyma (Allium sativum), a paprika (Capsicum annuum), a petrezselyem (Petroselinum crispum), a sárgarépa (Daucus carota ssp. sativus), a sütőtök (Cucurbita maxima) és a szilva (Prunus domestica) népi alkalmazásait. Összesítettük a növények molekuláris biológiai eredményekkel vagy epidemiológiai megfigyelésekkel alátá-masztott kemopreventív tulajdonságainak irodalmi hátterét, valamint hatóanyagaik helyét a modern orvoslásban. Fenti növények jelentős mennyiségben kerülnek fogyasztásra a népesség körében, így kemopreventív hatóanyagaik nagymértékben hozzájárulnak a szervezet antioxidáns palettájának kialakításához, illetve támogatnak más sejtvédő mechanizmusokat is. Az antioxidáns rendszer és más malignus tumorok képződését gátló, összetett sejtszintű biológiai tényezők (DNS-repair enzimek, differenciálódást elősegítő faktorok, proapoptotikus jelátvivők) egymás hatását kiegészítve és támogatva működnek, például a DPPH (1,1-difenil-2-pikril-hidrazil) szabadgyökfogó és szuperoxid-dizmutáz (SOD) aktivitás szinergiáján keresztül.