Magyar Epidemiológiai Társaság
Főoldal Magyar Epidemiológia Közlemények, írások Letöltések Rendezvényeink Ajánlott oldalak Hírek 2024.05.08.
Pontos idő
Navigáció
Főoldal
Magyar Epidemiológia
Közlemények, írások
Letöltések
Rendezvényeink
Ajánlott oldalak
Hírek
Kapcsolatfelvétel
Keresés
Jognyilatkozat
EPIDEMIOLOGICAL STUDIES ON THE POSSIBLE ASSOCIATION OF DRINKING WATER HARDNESS AND CARDIOVASCULAR DISEASES: A REVIEW (Összefüggés az ivóvíz keménysége és a szív–érrendszeri megbetegedések között).
Major risk factors do not entirely explain the worldwide variability of morbidity and mortality due to cardiovascular disease. Several environmental factors, including the hardness of drinking water may affect cardiovascular disease risks. We conducted a qualitative review of the epidemiological studies published on drinking water hardness, calcium and magnesium levels, and cardiovascular disease. A total of 19 ecological, 7 case-control and 2 cohort studies were published. Although the more recent studies provide little or no evidence for an association between drinking water hardness or calcium levels and cardiovascular disease, most of the studies found a reduction in cardiovascular disease risk with increasing magnesium levels in drinking water. Additional evidence from toxicological, dietary, and other epidemiological studies supports the hypothesis that a low intake of magnesium is a condition that increases the risk of dying from, and possibly developing, cardiovascular disease or stroke. However, the association is likely to be weak compared to the major risk factors for cardiovascular disease. There is some evidence available about the benefits of magnesium intake, especially in drinking water, and cardiovascular disease. Thus, not removing magnesium from or, in certain situations, increasing the magnesium intake from drinking water may be beneficial, especially for populations with an insufficient dietary intake of the mineral.

A fő kockázati tényezők nem nyújtanak teljes magyarázatot a szív-érrendszeri megbetegedések morbiditásának és mortalitásának országonkénti különbségeire. A szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát számos környezeti tényező befolyásolhatja, pl. az ivóvíz keménysége is. Cikkünkben az ivóvíz keménysége, kalcium- és magnézium-tartalma, valamint a szív–érrendszeri megbetegedések összefüggéseivel foglalkozó epidemiológiai közlemények kvalitatív áttekintését végeztük el. Összesen 19 korrelációs, 7 eset–kontroll valamint 2 kohorsz vizsgálatot találtunk. A tanulmányok többsége nem vagy csak igen kevés bizonyítékot szolgáltat a vízkeménység vagy a kalcium-tartalom és a szív–érrendszeri megbetegedések között fennálló összefüggésre, míg a legtöbb vizsgálat a szív–érrendszeri betegségek kockázatának csökkenését írja le az ivóvíz magnézium-tartalmának emelkedésével. Toxikológiai, táplálkozási és egyéb epidemiológiai vizsgálatok is támogatják azt a feltevést, hogy az alacsony magnézium-felvétel együtt jár a kardiovaszkuláris ill. stroke-os elhalálozás vagy megbetegedés kockázatának növekedésével. Azonban a szív-érrendszeri betegségeknél az összefüggés valószínűleg gyengébb a fő kockázati tényezőkhöz képest A magnézium-bevitel jótékony szív-érrendszeri hatására is találtunk néhány bizonyítékot, különösen az ivóvízzel történő felvétel esetében. Így, ha a magnéziumot nem távolítjuk el, vagy esetenként fokozzuk az ivóvízből történő magnézium-felvételt, az kedvező lehet, különösen olyan népességek esetében, ahol a táplálkozási eredetű magnézium-ellátottság nem megfelelő.
Magyar Epidemiológia
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Copyright © - MET, 2006-2014