Magyar Epidemiológiai Társaság
Főoldal Magyar Epidemiológia Közlemények, írások Letöltések Rendezvényeink Ajánlott oldalak Hírek 2024.04.26.
Pontos idő
Navigáció
Főoldal
Magyar Epidemiológia
Közlemények, írások
Letöltések
Rendezvényeink
Ajánlott oldalak
Hírek
Kapcsolatfelvétel
Keresés
Jognyilatkozat
NUTRITION HABITS AND PHYSICAL APPEARANCE IN PHYSICALLY AVTIVE AND INACTIVE YOUTH
The aim of our research was to study physically active and inactive young people of their eating habits and physical appearance. We studied the 3 components to the healthy diet: (1) daily favourable food; consumption of vitamins and supplements, condition boosters, energy drinks; judging body weight to the optimal and weight lose. More than half of the 17-19 years young people keep a healthy diet; but 11.2% do not have healthy diet. The male youth those who are active do have a healthier diet. There is a clear connection between healthy diet and the chosen daily favourable meal. Those who keep healthy diet pay more attention their vitamin consumption. Active youth definitely enjoy healthy diet and do take vitamin supplements as a part of their diet. 59% of these youth are physically active. Not many young adult consume supplement, condition boosters or energy drinks but those who regularly take them are active mostly. More than half of the asked youth is satisfied with their body weight; however 20.3% thinks they are overweight. Females significantly believe that their weight is above optimal. A positive fact that 64.5% of the asked youth stated never be on a diet. 72% of the young people who dieted are female and two thirds were on a slimming diet on several occasions.

Kutatásunk célja az aktív és inaktív fiatalok táplálkozási magatartásának és testtömegükről alkotott véleményük vizsgálata volt. Az egészséges táplálkozás három összetevőjét vizsgáltuk: mindennapi táplálkozás során előnyben részesített ételek; vitaminfogyasztás, táplálék-kiegészítők, kondicionáló szerek és energiaitalok fogyasztása; valamint testsúly megítélése és fogyókúra tartása. A 17-19 éves fiatalok több mint fele változónak tartja egészséges táplálkozását; egytizedük nem kifejezetten egészségesen táplálkozik. A fizikailag aktív fiúk egészségesebben táplálkoznak, mint nem sportoló társaik. Egyértelmű összefüggést találtunk az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezés során előnyben részesített ételek között. Az egészségesebben táplálkozók fontosabbnak tartják a vitaminok fogyasztását; a többnyire vagy a lehető legegészségesebben táplálkozók 43,3%-a fogyaszt rendszeresen vitaminokat, és a rendszeres vitaminfogyasztók 59%-a rendszeresen sportol is. A fiatalok közül kevesen fogyasztanak rendszeresen táplálékkiegészítőket, kondicionáló szereket vagy energiaitalokat; de a rendszeresen fogyasztók háromnegyede sportoló. A vizsgált fiatalok több mint fele megfelelőnek tartja testsúlyát az optimálishoz képest, ám 20,3% túlsúlyosnak ítéli magát. A lányok szignifikánsan nagyobbnak tartják testsúlyukat az optimálishoz képest. Pozitív tényként emelhetjük ki, hogy a résztvevő fiatalok többsége állítja, hogy eddig élete során még soha sem fogyókúrázott, viszont a fogyókúrázók háromnegyede lány és 2/3-uk már többször is tartott fogyókúrát.
Magyar Epidemiológia
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Copyright © - MET, 2006-2014