Magyar Epidemiológiai Társaság
Főoldal Magyar Epidemiológia Közlemények, írások Letöltések Rendezvényeink Ajánlott oldalak Hírek 2024.04.26.
Pontos idő
Navigáció
Főoldal
Magyar Epidemiológia
Közlemények, írások
Letöltések
Rendezvényeink
Ajánlott oldalak
Hírek
Kapcsolatfelvétel
Keresés
Jognyilatkozat
A TÁPLÁLKOZÁS, MINT A KEMOPREVENCIÓ ESZKÖZE A DAGANATMEGELŐZÉSBEN
A táplálkozás kb. 35-40%-ban játszhat szerepet a rosszindulatú daganatok kialakulásában. Az egyes táplálkozási tényezők különböző daganatok kialakulásáért tehetők felelőssé. Ezek a táplálkozási tényezők sejtszinten, a sejt DNS-ére hatnak, ott visszafordíthatatlan változásokat hoznak létre, malignus folyamatokat indítanak el vagy promóterként szerepet játszanak az iniciált sejt klinikai manifesztációjában. Ezeket a folyamatokat kell még a kezdeteknél elfojtani, vagy még inkább megelőzni és a táplálékokban előforduló kemopreventív ágensek jótékony hatását előtérbe helyezni, valamint a tudatos egészségfejlesztésre, nevelésre hangsúlyt fektetni a ténylegesen egészséges életmód függvényében. A primer prevenció egyik fő kulcseleme a táplálkozás. A táplálkozás és az életmód megváltoztatásával az egyik leghatékonyabb módon lehetne csökkenteni a daganatok kialakulásának gyakoriságát. Fontos szerepet játszik a megelőzésben a növényi eredetű kemopreventív ágenseken kívül az energiabevitel, a makro- és mikronutriensek, a konyhatechnológia, a fizikai aktivitás és maga az életmód is.
Magyar Epidemiológia
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Copyright © - MET, 2006-2014