|
A TÁPLÁLKOZÁS, MINT A KEMOPREVENCIÓ ESZKÖZE A DAGANATMEGELŐZÉSBEN |
A táplálkozás kb. 35-40%-ban játszhat szerepet a rosszindulatú daganatok kialakulásában. Az egyes táplálkozási tényezők különböző daganatok kialakulásáért tehetők felelőssé. Ezek a táplálkozási tényezők sejtszinten, a sejt DNS-ére hatnak, ott visszafordíthatatlan változásokat hoznak létre, malignus folyamatokat indítanak el vagy promóterként szerepet játszanak az iniciált sejt klinikai manifesztációjában. Ezeket a folyamatokat kell még a kezdeteknél elfojtani, vagy még inkább megelőzni és a táplálékokban előforduló kemopreventív ágensek jótékony hatását előtérbe helyezni, valamint a tudatos egészségfejlesztésre, nevelésre hangsúlyt fektetni a ténylegesen egészséges életmód függvényében. A primer prevenció egyik fő kulcseleme a táplálkozás. A táplálkozás és az életmód megváltoztatásával az egyik leghatékonyabb módon lehetne csökkenteni a daganatok kialakulásának gyakoriságát. Fontos szerepet játszik a megelőzésben a növényi eredetű kemopreventív ágenseken kívül az energiabevitel, a makro- és mikronutriensek, a konyhatechnológia, a fizikai aktivitás és maga az életmód is. |
|
|
Magyar Epidemiológia | |
Bejelentkezés |
|
|