|
AZ ÁSVÁNYVÍZFOGYASZTÁS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÉRDÉSEI: A PALACKOK ANYAGAINAK BEOLDÓDÁSA. II. A PALACKOZOTT VIZEK TÁROLÁSI KÖRÜLMÉNYEINEK HATÁSA |
A szerző a tanulmány második részében öt hazai palackozott ásványvízminta mutagenitásának változásait elemzi a vízkémiai paraméterek, palackjaik anyagának és a tárolási körülmények függvényében. A vizsgálat alapján sem a víz, sem a palack fajtája és minősége, sem a tárolás körülménye nem volt szignifikáns hatással az Ames tesztben a revertánsszámokra. Azaz, a kísérlet eredményei alapján a vizsgált PET palackos ásványvizek a mutagenitás szempontjából az emberi egészségre ártalmatlannak tűnnek. Ez pedig a palackozott ásványvízfogyasztás növekvő hazai mértékét illetően népegészségügyi szempontból mindenképp megnyugtató. |
|
|
Magyar Epidemiológia | |
Bejelentkezés |
|
|