Magyar Epidemiológiai Társaság
Főoldal Magyar Epidemiológia Közlemények, írások Letöltések Rendezvényeink Ajánlott oldalak Hírek 2024.04.26.
Pontos idő
Navigáció
Főoldal
Magyar Epidemiológia
Közlemények, írások
Letöltések
Rendezvényeink
Ajánlott oldalak
Hírek
Kapcsolatfelvétel
Keresés
Jognyilatkozat
AZ IDŐSKORI ÖNELLÁTÁS ÉS A SZOCIÁLIS OTTHONI ELLÁTÁS KÉRDÉSEI A TÉRDÍZÜLETI MOZGÁSKORLÁTOZOTTSÁG SZEMSZÖGÉBŐL, STATISZTIKAI ANALÍZIS
Vizsgálatunk célja annak megállapítása volt, hogy azok közül az idős emberek közül, akik szociális otthonba kerültek, hányan küzdenek mozgásszervi problémával, ill. ebből hány személynél van térdízületi érintettség, továbbá felmérni, hogy a térdízületi műtétek mennyire befolyásolják az önellátást, ezen túl pedig a szociális otthonba kerültek megoszlásának vizsgálata nemek, életkor, és családi állapot szerint. E retrospektív, eset-kontroll és keresztmetszeti elemeket tartalmazó vizsgálatban 118 szociális otthonban élő vett részt, 37 a Szent István téri szociális otthonból, 51 a Xavér utcaiból és 30 az Alkotmány utcaiból. A vizsgált személyek átlagéletkora 82,77 év.
Az adatgyűjtéshez saját szerkesztésű kérdőívet alkalmaztunk, melynek alapját a Lysholm és az Oxford Knee Score kérdőív adta. Kizártuk a vizsgálatból azokat, akik nem rendelkeztek ép tudatállapottal. A felmérést 2011. júliustól decemberig végeztük.
Városból szignifikánsan többen költöztek be az otthonokba, mint faluból (p=0,018). Szignifikáns különbséget kaptunk az időskor és az ízületi panaszok között is. A térdízületet érintő műtétek és az önellátás között nem igazolódott szignifikáns kapcsolat. Kiderült, hogy a magasabb BMI-vel rendelkezőknek szignifikánsan rosszabb az önellátása (p=0,03). Megerősítést nyert, hogy a BMI hatással van mind az önellátásra, mind az életminőségre. Jól látható, hogy a kedvező hatású gyógytorna hosszútávon pozitív társadalmi és szociális következményekkel járhat, hiszen kitolhatja az idősek szociális otthonban kerülésének időpontját.
Magyar Epidemiológia
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Kattints ide!

Elfelejtetted jelszavad?
Kérj újat itt.
Copyright © - MET, 2006-2014